Výroba svíček ze včelího vosku - tažené a ve skořápkách

Všichni, kdo nás jen trochu znáte, tak víte, že moc ráda tvořím. Teď když je navíc podzim a práce venku s přicházejícím chladem končí, mám na tvoření více času. Ale jen o trochu, protože naše holčičky potřebují pozornost stále, nehledě na roční období :)

Už od malička si pamatuju, jak jsme měli doma krásný starý dřevěný stojan na svíčku a na něj moji rodiče vždycky kupovali jen svíčky z včelího vosku. Ty motané z mezistěn. Já jsem kouzlu svíček z včelího vosku propadla loni, ale učarovali mi ty tažené nebo máčené, jak se jim také říká. Takové ty dlouhé svíčky, které se dávají do kovových či dřevěných svícnů na stůl. Loni jsem si je před adventem pořídila od šikovných holek Poklady zzz úlu, ale věděla, jsem že někdy si je určitě chci vyzkoušet sama (jako spoustu dalších věcí, které mi leží v hlavě :) ). Už tehdy jsem se pídila, po původu jejich vzniku, tedy jak vznikají. Našla jsem jedno video na YouTube a to mi stačilo. Od toho se všechno odvíjelo a tak jsem přes rok spřádala pomalinku plány, sháněla potřebné věci na výrobu a přemýšlela, jak to všechno udělat. A už jsem tak nějak věděla, že to nechám až na sychravý podzim, kdy je více času na ruční práce a spojím to s přípravami na advent. 


       

Dostala jsem se k tomu minulou sobotu, tedy týden před začátkem adventu. Chtěla jsem to stihnout tak, abychom svíčky měli na adventním věnci. Povedlo se. Fotky adventního věnce vám ukážu v neděli ;)

 

Teď už ale k samotnému postupu. V první řade chci říct, že nejsem žádný odborník a svíčky jsme si zkoušela vyrobit poprvé. Výsledek není jako z obchodu, ale to že jsem je dělala sama a teď nám dělají krásné světlo a voňavou atmosféru v kuchyni je k nezaplacení! Tím chci říct, že chyby se tam určitě najdou. Pokud tedy něco napíšu špatně, omlouvám se a můžete mi dát vědět. Opravím to a poučím se. Slibuji! Nakonec, určitě jsem svíčky nevyráběla naposledy, takže příště to bude určitě lepší!

 


První si vyrobíme tažené (máčené) svíčky.

       

K těm budete potřebovat:

  • včelí vosk (najdete zde)
  • knot (najdete zde)
  • matičky (ty jistě doma najdete v dílně tatínka, přítele nebo manžela :) )
  • hrnec s vodou
  • plechovku (vyšší, ale úzkou)
  • kýbl s vodou
  • nůžky
  • špejli

 

Ještě něco k těm surovinám a pomůckám. Přiznám se, že přesně nevím, kolik jsem měla včelího vosku. Část jsem totiž měla od kamaráda včelaře, část jsem měla z loňských nevyhořelých zbytků svíček a pak jsem si ještě 0,5 kg objednala tady.

Pří výběru knotů si musíte dát pozor na správnou velikost. Předem si promyslete, jak široké asi vaše svíčky budou a podle toho vybírejte. Já jsem si chtěla vyrobit svíčky na adventní věnec, takže jsem brala knot na šířku 1-2 cm. 

       

Plechovka je takový oříšek, který jsem sama ještě pořádně nerozlouskla. Potřebujete totiž tak vysokou jak byste chtěli mít vysokou svíčku, ale zároveň tak úzkou, abyste nemuseli tavit zbytečně moc vosku. Našla jsem nakonec starou plechovku od müsli, ale nejsem s ní úplně spokojená. Chtěla bych ještě užší a vyšší. Ale beru to jako takový kompromis.

Na Jankovo doporučení jsem si ještě sehnala externí vařič, abych nemusela při namáčení svíček moc namáhat ruce. Vařič byl tedy na zemi a vše jsem dělala v mírném předklonu. Samotná výroba, ale netrvala tak dlouho, takže myslím, že to zvládnete levou zadní i na sporáku. 

 


Tak jdeme na to!

Nejdříve si dáte do plechovky vosk a tu dáte do hrnce s vodou na sporáku. Pokud vám plechovka plave jako mě a nechce se ponořit do vody, nelekejte se. Jak se bude vosk tavit, bude plechovka klesat ke dnu. Podle toho, co jsem si četla (až po výrobě svíček samozřejmě :D ), voda nemusí úplně vřít, stačí ji zahřát na 70º C. Bod tání včelího vosku je okolo 63º C. Samotné tání vosku je docela dlouhé, takže začněte zahřívat třeba půl hodiny až hodinu předtím než budete chtít máčet. Občasně vosk přitom zamíchejte například špejlí. 



Zatím, co se vosk rozpouští, vy si můžete připravit knoty. Já jsem si vzala dřevěnou tyčku, na kterou jsem si navázala tři knoty, protože mám širší plechovku a mohla jsem tak vyrábět tři svíčky zároveň. Odměřila jsem si správnou délku, tak aby konce sahali až na dno plechovky. Na konec knotů jsem navázala matičky. Ty mají zatížit knot a pěkně ho vypnout, hlavně v začátcích máčení. 

Jakmile máte všechen vosk rozpuštěný a nejsou v něm tuhé kusy, můžete začít máčet. Při prvním namočení nechte knot ve vosku trochu déle asi 5 sekund, aby se pořádně vpil. Při dalších ponorech stačí jen 1 sekunda. Poté knot vyjměte z vosku a nechte ho chvíli okapat. Následně namočte vosk do vody, aby se zchladil. Opět vyjměte a nechte chvíli okapat. Četla jsem, že se má svíčka po vytažení z vody osušit hadříkem, já jsem to ale nedělala. Na toto si ale dávejte pozor! Pokud nebudete utírat hadříkem, nechte vodu opravdu dobře okapat. Mě se úplně při posledním namočení stalo, že mi na svíčce zůstali kapičky vody a ty se potom zatavili do vosku a mě na svíčce udělali nepěkné bublinky (jde vidět na fotce níže). Jo chybami se člověk učí ;) 

Po zhruba pěti namočeních můžete ustřihnout matičku a hodit ji zpět do plechovky, aby se přebytečný vosk rozpustil. Vy ji na konci vyjmete špejlí ven. 

Pokračujeme s namáčením ve vosku a vodě stále dokola. Já jsem tento proces opakovala si dvacet pětkrát pro moji tloušťku cca 2 cm. 

Až budete s tloušťkou svíčky spokojení, odřízněte nebo odstřihněte konec svíčky, dokud je ještě teplá. Zarovnejte si spodní část, aby vám pěkně stála a nechte ji úplně vychladnout na lince. 

 


Určitě vám  zbyl nějaký vosk v plechovce a nevíte, co s ním. Pokud máte doma skořápky od ořechů, pojďte si vyrobit plovoucí svíčky.

Co budete potřebovat:

  • zbytek vosku z minulého tvoření
  • špendlík
  • sekundové lepidlo
  • ořechové skořápky
  • knot
  • žufánek (naběračku)

    

     

Pokud máte vosk rozpuštěný, nechte si ho pěkně zahřívat a připravte si zatím knoty. Naměřte si je podle hloubky skořápek a přidejte tak centimetr dva navíc, abyste pak mohli knot chytit a vystředit. Nastříhejte je a vezměte si sekundové lepidlo. S ním potřete špičku knotu a přiložte do středu skořápky. Přidržte knot ve skořápce na pár sekund pomocí špendlíku. Takto si nachystejte všechny skořápky.

Když máte hotovo, vezměte si žufánek, oparně nabírejte vosk a lijte jej do skořápek. Zároveň přidržujte knot co nejvíc uprostřed. Můžete začít jemně foukat. Vzhledem k tomu, že je ve skořápce málo vosku, začne vám povrch brzy světlat a tuhnout. Jakmile je povrch "uzavřený", můžete dát skořápku bokem k vytuhnutí a pokračovat s dalšími. 

 

Teď už jen umístit do stojanu, pustit po vodě, zapálit a užívat si nádhernou vůni a světlo včelího vosku. Už to cítíte? Advent přichází...


Pokud si provoníte dům stejně jako my, budu moc ráda, když nás označíte na Facebooku @BB Malované tradice nebo ne Instagramu @bb_malovane_tradice

Krásný advent přejeme!